-גלעד בן זאב-
בפוסט זה אני רוצה לדבר על חשבונאות , וליתר דיוק - חשבונאות ניהולית וחשבונאות פיננסית , והצורך הקריטי להבחין בין השניים.
בפוסט זה אני רוצה לדבר על חשבונאות , וליתר דיוק - חשבונאות ניהולית וחשבונאות פיננסית , והצורך הקריטי להבחין בין השניים.
ראשית כל , מהי חשבונאות ?
חשבונאות היא כל המערכת של איסוף, ריכוז,
מיון ,סיכום והצגת הנתונים הקשורים לפעילות העסק, על כל
היבטיו הפיננסים והתפעוליים. החשבונאות ,כאמור, מתחלקת לשני סוגים עיקריים:
החשבונאות הפיננסית והחשבונאות הניהולית.
החשבונאות הפיננסית מיועדת לדיווחים כספיים תקופתיים לכל בעלי העניין הקשורים בעסק: בעלים /משקיעים , רשויות מס, יועצים וכו'. הדיווחים הפיננסים מראים את התוצאות העסקיות לתקופה הנדונה ואת המצב הכספי של העסק בכללותו. לאופן הדיווחים הפיננסים יש חוקים ברורים , בדרך כלל חוקי המדינה. דוגמאות בולטות הן דו"ח רווח והפסד, מאזן ותזרים מזומנים. לעומת זאת, החשבונאות הניהולית מיועדת להנהלת העסק ,לצרכים פנימיים בלבד. מערכת החשבונאות הניהולית אמורה לספק למנהלים נתונים, חישובים ומדדים הקשורים בעלויות ,הכנסות ורווחים של פעילויות מובחנות בעסק ובצורה מפורטת, בכדי שאלה יוכלו לקבל החלטות ניהוליות נכונות. התחום העיקרי של החשבונאות הניהולית היא חישוב וניתוחי עלות ורווחיות מוצרים.
החשבונאות הפיננסית מיועדת לדיווחים כספיים תקופתיים לכל בעלי העניין הקשורים בעסק: בעלים /משקיעים , רשויות מס, יועצים וכו'. הדיווחים הפיננסים מראים את התוצאות העסקיות לתקופה הנדונה ואת המצב הכספי של העסק בכללותו. לאופן הדיווחים הפיננסים יש חוקים ברורים , בדרך כלל חוקי המדינה. דוגמאות בולטות הן דו"ח רווח והפסד, מאזן ותזרים מזומנים. לעומת זאת, החשבונאות הניהולית מיועדת להנהלת העסק ,לצרכים פנימיים בלבד. מערכת החשבונאות הניהולית אמורה לספק למנהלים נתונים, חישובים ומדדים הקשורים בעלויות ,הכנסות ורווחים של פעילויות מובחנות בעסק ובצורה מפורטת, בכדי שאלה יוכלו לקבל החלטות ניהוליות נכונות. התחום העיקרי של החשבונאות הניהולית היא חישוב וניתוחי עלות ורווחיות מוצרים.
מציאות פיננסית מול מציאות אמיתית
המציאות במערכת הפיננסית של העסק יכולה להיות שונה מהמציאות שהתרחשה בפועל
. למשל קניות של סחורה שהגיעה בפועל בינואר יכולים להירשם על פברואר. מבחינת
החשבונאות הפיננסית זה תקין, מבחינת החשבונאות הניהולית זה לא רק שזה לא תקין, זה
אסון. חשבונאות ניהולית חייבת לייצג את המציאות כפי שקרתה בשטח, כי על סמך זה מחליטים החלטות
ניהוליות. אין מצב גרוע יותר מלהחליט החלטות על סמך מידע שאינו מייצג את
המציאות.
העסק כיחידה אחת מול העסק כיחידות משנה
מערכת החשבונאות הפיננסית רואה את העסק כיחידה אחת ומספקת נתונים כוללים
בלבד, וממוצעים. תפקידה של
החשבונאות הניהולית, לעומת זאת, הוא "לפרק" את העסק ליחידות משנה,
ולבחון כל יחידה בפני עצמה בכדי לתכנן, לבקר ,ולנתח את השפעתו על התוצאה הכללית.
תוצאות מול סיבות
בגדול אפשר לומר שהחשבונאות הפיננסית מדווחת על התוצאות, בעוד שהחשבונאות
הניהולית אמורה לכוון לסיבות. הבנה וניתוח של הסיבות יעזרו להנהלה לשפר את התוצאות.
אופי הנתונים
החשבונאות הפיננסית מוצגת באמצעות נתונים כספיים, ואילו החשבונאות
הניהולית מוצגת באמצעות כל סוגי הנתונים .כמותיים, אחוזיים, וכספיים.
מבט אחורה מול מבט קדימה
הבחנה נוספת בין שני סוגי החשבונאות היא כיוון המבט. החשבונאות הפיננסית
מביטה בעיקר אחורה על תוצאות אמיתיות בפועל, החשבונאות הניהולית, לעומת זאת, מביטה קדימה ואחורה. קדימה עבור תכנון נכון
של עלויות ומחירי מכירה, המגובה במידע מידע תומך החלטה, ואחורה עבור בקרה והערכה
של ביצועים.
חשבונאות פיננסית וניהולית בעולם המסעדות
בכל מסעדה קיימת ,כמובן ,החשבונאות הפיננסית, אך הבעיה היא שהחשבונאות הניהולית , זו שתפקידה לתת הסבר וכיוון לתוצאות הכספיות, לוקה מאד בחסר או שלא קיימת בכלל.
בניגוד למה שמקובל לחשוב, מדדי הפוד- קוסט , הבוורג'- קוסט והלייבור-קוסט (אחוז עלות כח האדם) אינם ממש חלק מהחשבונאות הניהולית, וזאת יש להבין. מדדים אלו קשורים יותר לחשבונאות הפיננסית, וליתר דיוק, לדו"ח רווח והפסד. מדד הפוד-קוסט למשל, הוא ביטוי אחוזי של חלוקת סעיף עלות מכר המזון מסעיף ההכנסה ממזון. זהו מדד שמייצג תוצאה כללית (כמו אחוז הרווח של המסעדה) , ולא ממוקד במדידת ביצוע קריטי המשפיע על הרווחיות, כמו שמצופה ממדד ביצוע אמיתי.
למעשה , שימוש בפוד-קוסט ודומיו כמדדים ניהוליים הוא מסוכן למסעדה. מדובר במדדים מטעים ונתונים למניפולציות, וממש לא ניתן ולהבין מהם אם ביצועי המסעדה בתחום אותו מייצגים השתפרו, הורעו, או נשארו זהים. זה עלול כמובן להוביל להחלטות ניהוליות שגויות. אין שום עסק יצרני רציני שמשתמש במדדים מסוג זה בכדי להבין את מצבו.
בכדי לנהל את המסעדה בעלויות אופטימליות ומקסימום רווחים יש להקים ולתחזק
מערכת חשבונאות ניהולית חזקה ומפוארת. מערכת בעזרתה יהיה אפשר להבין את מבנה העלויות
המורכב וזרימת העלויות במסעדה, מערכת שתאפשר לתכנן בקפידה
וביעילות את מפת הדרכים לרווח הרצוי, מערכת שתציף מידית ובאופן שוטף כל סטייה,
בזבוז וחוסר יעילות ואפקטיביות מצד אחד, ותציף גם את כל ההזדמנויות להגדיל מכירות
ורווחים מצד שני. זוהי למעשה מהותו ומטרתו של בלוג הזה.
תחום החשבונאות הניהולית בעסקים יצרניים הוא תחום ענק ומורכב, ואין לי שום
כוונה וצורך לפרט בנושא הזה יותר מדי. הרבה גם לא רלוונטי לתחום הייחודי של המסעדנות.
זה לא הכרח שמנהלי המסעדה יבינו מושגים בחשבונאות ניהולית מתקדמת כמו עלויות ישירות
ועקיפות ,ייחוס עלויות, מפתחות העמסה, סוגי תמחירים, וכו'. אין להם לא את הידע ולא הזמן להתעסק עם זה. זה עניין למנהלי חשבונות.
למרות זאת, מנהלי המסעדה הם כן אלו שיבנו ויתחזקו את החשבונאות הניהולית במסעדה , אך זו תהיה פשוטה, בסיסית ואפקטיבית.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.